måndag 11 oktober 2010

Nakna jungfrun dånar

Det var frost i natt. Det kan jag begripa när jag på en odlingslott i göteborgska Sjöbergen kommer förbi en skock nakna jungfrur. De har dånat allihop - det är så växten gör.

Tidlösa är det vackra svenska namnet på släktet Colchicum, som omfattar cirka 95 arter med ursprung i såväl Europas södra delar som Centralasien och Indien. Det vetenskapliga släktnamnet härrör från den georgiska provinsen Colchis, som sträcker sig utefter Svarta Havets kust och på vars bergsängar flera av släktets arter frodas.

Det svenska namnet syftar på något helt annat, nämligen det faktum att många - men inte alla - av arterna tycks åsidosätta det normala växtåret. De sätter nämligen frukt på våren och blommar först sent på hösten, då bladen sedan länge är försvunna; ett mysterium som också har gett upphov till folknamnet "nakna jungfun". Nog så fantasieggande, men förklaringen är prosaisk: efter blomningen övervintrar fruktämnet i jorden och visar sig först fram på vårkanten.

Också på annat vis förmår tidlösan sätta fantasin i rörelse. Arterna i släktet innehåller nämligen den giftiga alkaloiden colchicin, varav en överdos utan vidare kan föranleda en resa till akuten, i värsta fall enkel. I smärre doser har colchicin tidigare bland annat använts ganska allmänt för lindring av giktsmärtor, och dess cellförändrande egenskaper har också kommit till pass inom växtförädlingen.

Tidlösa är nog så lik krokus, men ett enkelt sätt att skilja dem åt är att räkna ståndare; tidlösan har sex i motsats till krokusens tre. Vet man det behöver man aldrig ta miste. Vill man plantera den - något som är ganska lämpligt just nu - sätter man knölarna tämligen djupt, cirka 15 centimeter ner i jorden. På så vis står växten tillräckligt stadigt, vilket behövs eftersom blomtuben är ganska vek. När säsongen är förbi dånar hon alltså nakna jungfrun, lägger sig uppgivet ner på marken likt ett litet kullblåst träd.

Dock är hon skön den nakna och giftiga, så länge hon sent om hösten står kvar bland frostbitna grannar. Det konstaterade redan 1792 Carl Fredrik Hoffberg i sin Anwisning till Wäxt-Rikets kännedom: "Då hon börjar blomma, är hösten för handen och örter från warma länder måste inflyttas i orangeriet: wid dess sidsta blommor, fälla träden sina blad, Floras härlighet för det året, slutas."

Body and Soul

I vår serie Klassiska jazzspår minns vi idag Coleman Hawkins Body and Soul, som spelades in på dagen för 71 år sedan, den 11 oktober 1939. I de fyra första takterna hörs melodin och därefter improviserar Hawkins under närmare tre minuter på harmonierna. Här har vi en av de absoluta föregångarna till den modernare jazzens utsträckta, fria improvisation. Det är oerhört vackert, lyriskt och kraftfullt, Body and Soul på en och samma gång.

Coleman Hawkins: Body and Soul, 11 oktober 1939

onsdag 6 oktober 2010

Ko Un

foto: Mariusz Kubik

En sådan här dag när det är grått ute och jag har schaktmaskiner i örat, kan lika gärna ägnas åt att spekulera i morgondagens stora jippo - utdelningen av nobelpriset i litteratur.

En någotsånär värdig pristagare, det är vad man kan hoppas. Helst ingen Selma Lagerlöf nr 2 à la Doris Lessing, tack! Jag har förstås en favorit, den sydkoreanske poeten Ko Un, född 1933 och i många år fängslad under militärdiktaturen på 1980-talet. Hans dikter har en befriande naturlighet. För vad det är värt har jag via engelskan översatt några stycken som jag tycker mycket om, här är en:

Den lilla källan

Vad skulle göra byn Yongtun till en by
om inte den lilla källan fanns?
Oupphörligen singlar snöflingorna ner
i dess mörka vatten
och löses upp.
En sådan stilla stilla stillhet
när Yang-suis fru,
täckt av snö, går ut för att hiva vatten,
ställer ifrån sig den lilla vattenkannan
och fattar tag i hinken, men glömmer hiva vatten
när hon ser snöflingorna dö:
en sådan stilla stilla stillhet.

http://www.kirjasto.sci.fi/koun.htm

måndag 4 oktober 2010

Katsuran doftar

foto: Jean-Pol Grandmont

Det luktar bullbak på gården, dygnet om. Det gör så om hösten när katsuran fäller sina löv. Det är sockerarter i bladen som bryts ner och sprider sin väldoft.

Det vetenskapliga namnet är Cercidiphyllum japonicum och anspelar på att bladen liknar dem hos judasträdet, släktet Cercis. De är runda med en hjärtformad bas, och får vissa år fantastiska höstfärger. I sina hemländer, Japan och Kina, kan trädet bli upp till 30 meter högt, men hos oss blir det en tredjedel därav, kanske.

För ovanlighetens skull har vi hos oss övertagit det japanska namnet katsura. I Japan är det ett egennamn, som i det här fallet anspelar på berättelsen om en munk som för att sona ett gräsligt brott en gång för länge sedan förvisades till månen för att där fälla ett jättelikt träd. Gubben i månen, kan man tänka.

I Tyskland och Frankrike har man tagit fasta på höstdoften och kallar växten för Kuchenbaum (kakträd) respektive arbre au caramel (karamellträd). Men katsuran har fler företräden. På våren är hela trädet purpurfärgat när löv och blommor samtidigt spricker ut, och om sommaren är det en bild av hälsan själv. Stort och starkt, friskt och grönt.

Det finns att beskåda i alla våra botaniska trädgårdar - i Göteborg på flera ställen och på Bergianska i Stockholm växer det alldeles bredvid parkeringsplatsen. Själv tackar jag den som någon gång för 20-30 år sedan hade den goda smaken att plantera en katsura på gården till ett vanligt hyreshus i Majorna.

söndag 3 oktober 2010

Arthur Cravan


I förra inlägget nämnde jag Arthur Cravan. "För människor som saknar bildning", som han själv förmodligen skulle ha sagt, följer här en kort presentation av denne "poet och proffsboxare med världens kortaste hår", som han själv sa.

Arthur Cravan (1887-?) är en av dessa mytiska dadafigurer som tycks ha satt hela livet på spel i en våldsam utlevelse av auktoritetsförakt och självkänsla. I Paris gav han några år på 1910-talet ut tidningen Maintenant, präglad av en avsiktlig hafsighet, där han å det grövsta skändade dåtidens självutnämnda avantgarde ("Konsten är till för borgarna, och med borgare menar jag en människa utan fantasi"). Själv betecknade han sig som "svindlare, sjöman på Stilla havet, åsnedrivare, apelsinplockare i Kalifornien, ormtjusare, hotellråtta, systerson till Oscar Wilde, timmerhuggare i de oändliga skogarna, fransk exmästare i boxning, son till (engelska) drottningens kansler, taxichaufför i Berlin, inbrottstjuv, m.m., m.m., m.m. …". En skandalös avrättning av den s.k. Independentsalongen 1914 ("Det bästa med utställningen var det djupa äckel inför måleriet som uppfyllde mig när jag lämnade den - en känsla man inte kan utveckla långt nog") renderade honom åtal och eftersom han dessutom var eftersökt kanonföda drog han, beväpnad med sina falska pass och ett par boxhandskar (som bland annat kom till några minuters användning i en legendarisk match mot Jack Johnson i Barcelona 1916), Europa runt under första världskriget, gick därefter ombord på en atlantångare och avseglade till New York, där ett par skandaler arrangerades tillsammans med bland andra Francis Picabia och Marcel Duchamp, blott för att till sist styra ut i en segelbåt på mexikanska golfen och försvinna för gott. Inga minnesmärken lämnade han efter sig, någon varuproduktion är knappast möjlig i hans namn. Arthur Cravan gjorde konst av sitt eget liv, levde dada om man så vill.

Litegrann om Lew Welch


En tidig majmorgon 1971 begav sig Lew Welch upp i bergen norr om Nevada City i Kalifornien. Han hade ett jaktgevär i handen. Ingen har sett honom sen dess. Han försvann från denna värld på samma sätt som en gång Arthur Cravan: utan att lämna ett spår efter sig.

Han föddes den 16 augusti 1926 i Phoenix, Arizona, och kom in i beatgänget via Gary Snyder och Philip Whalen med vilka han i ungdomen gick på kollege tillsammans. Han tycks inte ha funnit sig tillrätta någonstans och hoppade av från University of Chicago och den akademiska svängen i slutet av 50-talet efter ett nervöst sammanbrott.

Något år senare körde han taxi i San Francisco ett tag (vilket bland annat avsatte en Taxi Suite). Då och där blev han kompis med Jack Kerouac och tillsammans bilade de båda snart tvärs över kontinenten till New York och skrev dikter tillsammans under resan (samlingen Trip Trap, publicerad 1973). 1960 återvände de till Kalifornien och bodde tillsammans i Big Sur. Welch återfinns i Kerouacs bok med samma namn (Big Sur alltså) under pseudonymen "Dave Wain".

Under hela 60-talet blev hans vantrivsel i kulturen alltmer uppenbar. Aram Saroyan har formulerat det så här: "Hans ständiga dilemma var hur han skulle kunna förbli poet och samtidigt försörja sig själv … Ju mer han fjärmade sig från samhället, desto mer anmärkningsvärd och autentisk blev den poesi som hans liv alstrade".

Hans dikter finns samlade i Ring of Bone, Grey Fox Press, 1973.

Här är hans dikt Den grundläggande bluffen

De som inte har nåt att leva för
hittar alltid nåt att dö för.

Och sen vill dom att alla vi andra
ska dö för det också.

(tolkning: Ingemar Johansson)

Två dikter av Gary Snyder



Till/Från Lew

Lew Welch dök bara upp en dag,
lika levande som du och jag. “Fan Lew”, sa jag,
“du sköt dig inte ändå.”
"Jo, det gjorde jag inte", sa han,
och nu som då rös jag i hela kroppen.
"Ja, det gjorde du också", sa jag - "jag känner det nu."
"Ja", sa han.
"Vad som i grunden skiljer våra världar åt, din
och min, är en rädsla. Jag vet inte varför.
Men jag kom för att be er ge barnen kunskap
om kretsloppen.
Livets kretslopp. Alla andra kretslopp.
Det är vad allt handlar om, och det är
helt och hållet bortglömt."


Svanhalsarna hos San Juan

Svanhalsarna hos San Juan,
floden, vänder och vrir sig och vänder igen
denne gamle slingerbult
är nergröpt
150 meter djupt
i berggrunden,
flyter och blickar upp mot skyn
stjärnor förbi och mumlar
- "där är ni" - och
"vi är här"

(tolkning: Ingemar Johansson)

lördag 2 oktober 2010

Goethe, ginkgon & jag


Höst. Snart släpper ginkgon sina gulnade blad. Eller barr, om man törs tro en del botanister. Det sker simultant, allt på en gång – det är lite grann som att klippa resåren på ett par brallor. Plötsligt ligger hela härligheten där, i ett skrynkligt bylte vid ens fötter.

Ginkgon är ett märkligt träd. Ett av de äldsta i världen. Vad allt har det inte sett? Dinosaurier, istider, boxaruppror. Några ginkgoträd överlevde på nära håll atombombskrevaden i Hiroshima den 6 augusti 1945. De vårdas och vördas ömt i Japan. Själv föddes jag den dagen, det ger ett slags närhet.

Ginkgon har också en framträdande plats i den kinesiska medicinen. I bladen och frukterna finns ett ämne som framför allt stimulerar blodcirkulationen. Ginkgon har skilda han- och honträd, och de plommonlika frukterna, gula såsom trädets höstblad, ser man aldrig i Sverige. De stinker nämligen, luktar skit rent ut sagt.

Under kineseriets glansdagar inspirerade bladens vågade, bågade form åtskilliga konstnärer och arkitekter i Europa. Man kan bland annat se dem i Prag – på frisen till Centralstationen till exempel, uppförd i början av 1900-talet. Hundra år tidigare tände de Goethes låga i Väst-östlig divan:

Blad av denna växt, från öster
kommen till min örtagård,
talar med fördolda röster
till den väl förstår dess vård.

Är den ett organiskt väsen
som har kluvit sig i två?
Är den två som gjort fadäsen
att bli nästan ett ändå?

Att besvara sådan fråga
tycktes mig nu mening få:
märker du ej min förmåga
vara en och ändå två?

(tolkning: Martin Tegen)

fredag 1 oktober 2010

The Mooche


För 42 år sen dog alltså Duchamp, och på dagen 40 år dessförinnan spelade The Champ, d.v.s. Duke, in första versionen av The Mooche.

The Mooche, 1 oktober 1928

Jazz är gestaltad frihet. Utan den ville jag inte leva. Love you madly!

Schack och liv hos Marcel Duchamp


Hur speglar sig schack och liv i varandra? Frågeställningen är urgammal; redan Omar Khayyam, lättingen och allvarsmannen i den persiska poesins guldålder, såg att likheterna mellan det ack så stränga, ack så slumpartade schackspelet och själva livet var mer än metaforiska.

Också hos några av den moderna tidens utslagsgivande konstnärer spelar schacket stor roll. Man kan nämna Vladimir Nabokov, vars ”djupdykning i schacktankarnas hav” i självbiografin Låt höra av dig, minne bara är alltför förbisedd, både av schackspelare och av litteraturvetare.

Men framför allt går tankarna till Marcel Duchamp, så här så när på dagen 42 år efter hans död. Som konstnär ställde han under hela sitt liv frågan om den kreativa verksamhetens samspel med vardagsliv och samhälle; som schackspelare av ganska hög klass funderade han ofta på spelets förborgade sammanhang med levandets djupare skikt.

Duchamp föddes 1887 och växte upp i en solitt borgerlig miljö i Normandie. Senare menade han att ”det var mycket Flaubert över det hela”, och även om det är lätt att göra sig lustig över det präktigt inskränkta hos denna det nittonde seklets numera utdöda borgarklass, så fanns där också något värdefullt: en kvalitativ livskänsla, en smak för vardagens glädjeämnen. Man skrev och målade och musicerade, inte så mycket för att uttrycka sin personlighet som för att det var roligt, berikande helt enkelt. Och det är det ju.

Där fanns också en gången tids vurm för samkväm och sällskapsspel. Schack spelades lite varstans i kristallkronornas sken, så ock hos familjen Duchamp. Det lär ha varit den elva år äldre brodern Raymond som 1898 invigde Marcel i spelets mysterier, och i flera skisser från den tiden av en annan storebror, Jacques, kan man se Marcel och systern Suzanne sitta djupt försjunkna över brädet. Alla dessa fyra syskon blev sedermera välkända konstnärer.

De båda äldre bröderna hade vid den här tiden etablerat sig i Paris och umgicks i de kretsar där modernismen inom konst och litteratur höll på att växa fram. Hit kom Marcel i oktober 1904 med ett skissblock i näven. ”Min bror Jacques gick in för att bli berömd”, skrev han senare om denna tid, ”men själv ville jag bara få vara ifred och göra det som jag tyckte om.”

Under hela sitt liv skulle Marcel Duchamp komma att markera en självironisk distans till den konstnärliga miljön, och snart gav sig den speciella begåvning till känna som fick honom att avverka de flesta av modernismens olika skolor utan att fastna i någon av dem. Han blev på kort tid en skandalernas man.

Att här redogöra för de olika turerna i bråken kring målningen ”Naken kvinna som går nedför en trappa”, Duchamps ready-mades (bruksföremål upphöjda till konstverk), den legendariska pissoaren på utställningen i New York 1917, mustascherna på Mona Lisa och allehanda dada-aktiviteter skulle föra för långt. Jag nöjer mig med att sammanfatta tre väsentliga och integrerade sidor hos Duchamp: hans filosofiska läggning (hur ska form och innehåll förenas, hur gestaltas en epok?), uppfattningen att ”konstverket” får liv och värde först vid mötet med betraktaren, och vad som kort och gott kan kallas hans livskänsla (”Jag föredrar att andas framför att arbeta”).

Vid slutet av 1910-talet började Duchamps schackliga och konstnärliga verksamhet att tvinnas samman. Inte på sätt att han skulle ha utnyttjat schackliga motiv i sin konstnärliga gärning (det hade han gjort redan 1911), utan i den bemärkelsen att schacket erbjöd ett utlopp för en kreativitet som inte var till salu för pengar. Det är inte tomma ord, 1916 erbjöds han 10.000 dollar om året i resten av sitt liv för resten av sin produktion. ”Jag sa nej (…), jag vädrade fara direkt (…). Jag skulle handla likadant idag (1967 – ij) om man så erbjöd mig hundratusen dollar för att göra någonting.”

Under dessa år försökte han finna en konstnärlig formel (den tog sig senare uttryck i ”Det stora glaset”) som förenade det planenliga med det slumpmässiga. Varje erfaren schackspelare vet vad detta innebär.

I början av 1919 befann sig Duchamp i Buenos Aires och där blev han vad han själv kallade en chessmaniaque.  Han kom över en samling om fyrtio av det kubanska schackgeniets Jose Raul Capablancas partier som han noga studerade på egen hand, och snart tog han privatlektioner av stans bästa spelare. ”Jag spelar natt och dag, och ingenting annat i världen intresserar mig än att hitta det rätta draget … Att måla roar mig mindre och mindre.”

I René Clairs film Entr’acte från år 1924 finns en symbolisk scen där man ser Duchamp och hans dadaistiske kollega Man Ray sitta på ett hustak och spela schack tills Francis Picabia (ännu en ledande dadaist) kommer och spolar bort dem. På ett liknande sätt försvann Duchamp för många år från den s.k. kulturvärlden. Han övergick till att leva livet och spela schack. ”Det enda som återstår.”

I november 1922 mötte han förebilden Capablanca i ett simultanparti i New York. Den dåvarande världsmästarens vinstföring gjorde ett djupt intryck på vår hjälte: han studerade partiet noga och bestämde sig för att själv bli stormästare i schack. Han var 36 år och hade rimligt sett alla odds emot sig.

Snart hade han emellertid etablerat sig som en av det dåtida Frankrikes bättre schackspelare. I objektivitetens namn måste dock sägas att landet på den tiden ingalunda var någon schacklig stormakt. Hur som helst deltog Duchamp i franska mästerskapens högsta klass åren 1924-1928 och han representerade därtill nationen under fyra schackolympiader. Den schackhistoriska rankingsajten Chessmetrics rankar honom som bäst på 95:e plats i världen i januari 1931 med ett uppskattat rankingtal på 2412. Det ska säkert tas med en nypa salt, men för jämförelsens skull kan nämnas att Erik Lundin på samma lista återfinns som nr 98 med en ranking på 2400. För övrigt var Duchamp en pionjär inom korrespondensschacket och han blev inofficiell europamästare i den disciplinen samma år, 1931.

Tillsammans med studiekompositören Vitaly Halberstadt författade också Duchamp 1932 en bok om korresponderande fält, en högst esoterisk form av bondeslutspel, L’opposition et les cases conjugées sont reconciliées (”Opposition och korresponderande fält är samstämmiga”). Den trycktes på eget förlag i ytterst elegant utförande och är idag en eftersökt raritet.

”Schack är socialt sett renare än måleri, för man kan inte tjäna pengar på det”, sa Duchamp en gång. De orden gäller visserligen inte längre, men det är inget tvivel om att han älskade själva schackmiljön: ”Schackspelare är mycket trevligare än konstnärer. Dessa människor är fullständigt insnöade, helt blinda, går omkring med skygglappar. De är galningar av en särskild sort, så som konstnärer förväntas vara, men i allmänhet inte är”. Schacket ger ett andrum, tycks Duchamp därtill mena, en chans att både idka sällskapsliv och vidga den kreativa förmågan, glädjas åt hur det egna intellektets ramar sprängs.

Givetvis är det som allt av vikt och värde en fråga om sinnlighet: ”Ett schackparti är formbart”, påpekade Duchamp en gång i ett samtal med Truman Capote. ”Man bygger upp det. Det är ett slags mekaniskt bildhuggeri: med hjälp av schacket skapar man vackra problem och skönheten finns i huvudet och händerna på en”.

Marcel Duchamp flyttade så småningom till USA och fram till sin död i oktober 1968 levde han där vad han med en obligatorisk vits kallade ”a waiter’s life”. Han var en celebritet i konstvärlden utan att någonsin ha haft en enda separatutställning, han pysslade med småsaker som roade honom: konstruerade en dörr som på en gång kunde vara både öppen och stängd, gjorde små assemblage, utarbetade ett system som skulle förena hasardspel och schack, och även om stormästarplanerna fick läggas på hyllan så var han för alltid fast i schackvärlden.

Schack, konst, liv. Åtskilliga allvarsmän har sökt en lösning på denna treenighet hos Duchamp. Det är bara att än en gång citera honom själv: ”Det finns ingen lösning, för det finns inget problem.”